Tags

, , ,

Kronprinsessan Victoria och ett helt gäng andra kändisar är i Göteborg för att rädda världens noshörningar.

Det är organisationen The Perfect World Foundation som anordnar den stora galamiddagen på Clarion Hotel Post i kväll. De har under året arbetat med projektet “Save the Rhino 2014”.

– Vi har insett att noshörningar och elefanter kan vara utrotade inom fem till sju år om ingenting görs, säger Lars Jacobsson, co-funder till The Perfect World Foundation.

Några av sakerna som hänt under året är att noshörningsskulpturer placerats ut runt om i stan för att väcka uppmärksamhet, Carolin Kreuger har specialdesignat ett smycke till förmån för The Perfect World Foundation och flera kändisar har varit ambassadörer för noshörningen. Välgörenhetsgalan är den stora finalen där listan på kända ansikten kan göras lång.

– Vi har lärt oss hur man stalkar kändisar, skrattar Lars Jacobsson.

Även kronprinsessan Victoria och svenska politiker kommer att vara på plats. Lars Jacobsson menar att det är ett bra sätt att nå ut till människor på.

– De har stora nätverk och är ofta förebilder för folk. Det är fantastiskt om de kan vara ambassadörer för det här.

Under dagen hålls också en konferens på Universeum där det kommer att diskuteras hur man bäst räddar noshörningen. Hur pengarna ska användas rent konkret är ännu inte bestämt.

– Det är en bra fråga, vi kommer att diskutera vart pengarna går bäst, säger Lars Jacobsson.

Han understryker att ingen som är involverad i projektet har tagit ut någon lön och galan är helt och hållet sponsrad. Alla pengar som fås in kommer att gå till välgörande ändamål.

Att som privatperson gå på galan kostar närmare 2 000 kronor. Något som inte alla har råd att betala.

– Då kan man sprida kunskap, läsa på eller bli månadsgivare, säger Lars Jacobsson.

Välgörenhetsgalan i kväll, som är den första i Sverige för djur, inleds med att den röda mattan rullas ut klockan 18. Det blir sedan middag med uppträdanden av bland andra Mia Skäringer, Martin Stenmark och Triple & Touch.

Avicii är ambassadör för projektet. Han har mixat om en låt som kommer att kunna nås via en noshörnings-app.

– Appen är ett spel för att öka kunskapen. Det är för att lära folk att man måste skära av ansiktet på noshörningen för att få tag på hornet, säger Lars Jacobsson.

Appen kommer att släppas i Kina som är den största köparen av noshörningshorn. Under kvällen kommer också konstverk med noshörningsanknytning, donerade av bland andra Ernst Billgren, att auktioneras ut.

Men det finns också kritiska röster till den här typen av välgörenhetsarrangemang. Göran Greider är chefredaktör för Dala-Demokraten och säger att han inte gillar det här.

– Kändisar kommer inte att rädda några utrotningshotade arter. Jag tycker att det är politiker som ska se till att de räddas av politik, säger han.

Han tycker också att det här är väldigt amerikaniserat.

– Det är skandal. Om kändisarna vore värda något skulle de säga att “jag röstar på Miljöpartiet eller Vänsterpartiet” som bryr sig om sådana frågor. Bara hur mycket kändisarna flyger utrotar nog ett par arter.

Lars Jacobsson menar att det alltid finns folk som blir provocerade, vad det än handlar om.

Fakta: Urval av kända ambassadörer för Save the Rhino 2014

Harald Treutiger, journalist och programledare

Jessica Folcker, artist

Fredrick Federley, EU-parlamentariker för Centerpartiet

Carolina Gynning, konstnär

Agneta Sjödin, programledare

Jan Rippe, revyartist

Shanta Liora (Marie Picasso), artist

Martin Stenmarck, artist

Alexandra Zazzi, kock

Heidi Hay, tatuerare

Stefan Sauk, skådespelare

Mia Skäringer, skådespelerska

Stefan Andersson, artist

Källa: theperfectworldfoundation.org

Fakta: The Perfekt World Foundation

En svensk ideell och fristående organisation som startades 2010 för att öka medvetandet, för att finansiera och för att tillsammans vidta åtgärder för djur och naturvårdsprojekt runt om i världen.

IMG_2888.JPG